دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴

تدوين پيوست فرهنگي و امنيتي اينترنت اشيا ضروري است

اينترنت اشياء

شنبه ۸ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۹:۴۴:۰۰


کارشناس حوزه فناوري اطلاعات گفت: ضروري است قبل از ورود اينترنت اشيا (IOT) به کشور، پيوست فرهنگي و امنيتي آن تدوين شود تا مردم با خيالي آسوده و به دور از هرگونه آسيبي از اين تکنولوژي نوين بهره مند شوند.

وايمکس نيوز - اينترنت اشيا (Internet of Things) فناوري پيشرفته اي است که در آن براي هر موجود قابليت ارسال داده از طريق شبکه هاي ارتباطي اعم از اينترنت يا اينترانت فراهم مي شود. مهمترين مزيت همه گير شدن اينترنت اشيا، قابليت اتصال انواع اشيا و وسايل به دنياي مجازي است.
واژه اينترنت اشيا، براي نخستين بار در سال 1999 ميلادي توسط کوين اشتون مورد استفاده قرار گرفت؛ او جهاني را توصيف کرد که در آن هر چيزي از جمله اشيا بي جان، براي خود هويت ديجيتال دارند و به رايانه ها اجازه مي دهند آنها را سازماندهي و مديريت کنند.
اينترنت در حال حاضر همه مردم را به هم متصل کرده است اما با اينترنت اشيا، تمام اشيا به هم متصل مي شوند.

اينترنت اشيا
وقتي تمام وسايل به اينترنت متصل شوند، در واقع تمام اشيا خانه نيز اينترنت دار مي شوند؛ به عنوان مثال فرض کنيد به خانه خود نزديک مي شويد، خودروي شما که قابليت اينترنت اشيا را دارد به بقيه دستگاه هاي داخل خانه اطلاع مي دهد که شما درحال رسيدن به خانه هستيد.
چراغ هاي خانه به طور خودکار روشن مي شوند، تلويزيون روي شبکه مورد علاقه شما روشن شده و موزيک مورد علاقه تان پخش و دماي هوا به طور مطبوع تنظيم مي شود تا زماني که وارد خانه مي شويد همه چيز براي استراحت کامل آماده باشد.
يا فرض کنيد که با خودروي خود به مسافرت مي رويد اما در طول راه تصادف شديدي مي کنيد، خودرو به طور هوشمند به اورژانس اطلاع مي دهد که شما تصادف کرده ايد و نياز به کمک داريد.
با بهره گيري از اين فناوري پيشرفته خدمات فراواني به انسان ها ارائه مي شود و آنها در رفاه بيشتري قرار مي گيرند اما اين نوآوري مي تواند خطراتي نيز براي انسان ها به همراه داشته باشد که با رفع آنها مي توان خدمات مطلوب تري به مردم ارائه کرد.
مسعود جلالي روز شنبه در گفت و گويي افزود: حفظ حريم خصوصي و امنيت از جمله چالش هاي اينترنت اشيا است که با تدوين اين پيوست ها بايد براي آنها چاره اي انديشيد و سپس اقدام به ورود و بومي سازي اين فناوري پيشرفته کرد.
وي بر لزوم اجراي شبکه ملي اطلاعات تاکيد کرد و گفت: اجراي شبکه ملي اطلاعات در کشور مي تواند از بروز مشکلات در استفاده از اين فناوري پيشرفته بکاهد.

تمام اشياي جهان آماده خدمتگذاري به انسان ها
وي اظهار کرد: به زودي شاهد بهره گيري از تکنولوژي جديد اينترنت اشيا در زندگي روزمره خواهيم بود که در قالب اين فناوري پيشرفته، اشيا هوشمند شده و در خدمت انسان ها قرار مي گيرند.
جلالي ادامه داد: براي مثال در حال حاضر نمونه هاي اوليه آن مانند عينک گوگل و يا ساعت اپل به بازار عرضه شده است و پيش بيني مي شود که تا سال 2020 حدود 50 ميليارد دستگاه جديد به اينترنت وصل شوند.

نقض حريم خصوصي
کارشناس حوزه فناوري اطلاعات بيان کرد: زماني به اينترنت اشيا متصل شويد، تلويزيون مي تواند از زندگي خصوصي شما عکس و فيلم بگيرد، وسايل معمولي ديگر مانند کولر، گاز، فر و يخچال نيز قابل اعتماد نيستند و تمام اينها مي توانند اطلاعات زندگي خصوصي شما را به طور 24 ساعته ضبط و يا به اينترنت مخابره کنند.
جلالي گفت: خودرويي که سوار مي شويد کاملا هوشمند مي شود يعني اگر فردي بخواهد آن را هک کند، مي تواند به راحتي ترمز آن را از کار بياندازد، همان طور که اخيرا در مورد يک نوع از خودروهاي BMW اين امر صورت گرفته است.
وي ادامه داد: اگر وسايل داخل خانه هک شوند فاجعه بيشتر است، به راحتي گاز را بدون آنکه شما بخواهيد روشن مي کنند. با هک کردن دوربين فيلم برداري هوشمند، از تمام فيلم هاي خصوصيتان را کپي مي کنند.
جلالي ادامه داد: از مزاحمت هاي ديگر نيز مي توان به سرد کردن محيط خانه در حد 10 درجه زير صفر يا از کار انداختن يخچال و خاموش کردن تمام چراغ ها اشاره کرد که سبب آسيب رساندن به مردم مي شود.

فرهنگ استفاده از اينترنت اشيا، نيازمند آموزش همگاني
وي اظهار کرد: هرچند پيشرفت تکنولوژي سبب امکانات و رفاه بيشتر براي مردم مي شود، اما ضروري است قبل از ورود تکنولوژي هاي پيشرفته، فرهنگ استفاده از آن با آموزش همگاني در جامعه نهادينه شود.
کارشناس حوزه فناوري اطلاعات گفت: در واقع اهميت اين امر حتي در کشوري مانند آمريکا آن قدر بالا است که به مردم هشدار داده مي شود قبل از آگاهي از خطرات اين موضوع اقدام به استفاده از آن نکنند.
وي با اشاره به استفاده کودکان از برخي اشيا هوشمند و آسيب هايي که مي تواند متوجه آنها باشد، گفت: براي مثال تلويزيون هوشمند، به راحتي از طريق اينترنت مي تواند هر برنامه اي را پخش و در اختيار کودکان قرار دهد که اين مساله مي تواند آسيب هاي جدي از نظر تربيتي براي کودکان داشته باشد.

 

منبع : ايرنا

دیدگاه ها و نظرات :

captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب

آخرین مطالب آرشیو

پربیننده‌ترین مطالب آرشیو