یکشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴

انحلال شوراهای موازی با شورای عالی فضای مجازی گامی رو به جلو

سازمان - شبکه

سه شنبه ۲۴ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۲:۱۳:۰۰


به اعتقاد برخی صاحبنظران انحلال سازمان ها و شوراهای موازی با شورای عالی فضای مجازی و ادغام وظایف اینگونه مراکز در شورای اجرایی فناوری اطلاعات دولت به منظور جلوگیری از هرگونه موازی کاری، به طور حتم گامی مثبت در توسعه هرچه بیشتر فناوری های اطلاعات و ارتباطات (ICT) محسوب می شود.

وایمکس نیوز - بیش از چهار سال از تشکیل شورای عالی فضای مجازی به فرمان رهبر معظم انقلاب می گذرد، شورایی که هدایت و مدیریت راهبردی فضای مجازی کشور را به عنوان مهمترین اتفاق جهان معاصر عهده دار شده، جهانی غیرواقعی که ظهور آن بسیاری از شئونات زندگی بشر را همچون جهان واقعی تحت تاثیر خود قرار داده است.
گسترش روزافزون فناوری‌های اطلاعات و ارتباطات (ICT) بویژه شبکهٔ جهانی اینترنت و آثار چشمگیر آن در ابعاد زندگی فردی و اجتماعی و لزوم سرمایه گذاری وسیع و هدفمند در جهت بهره‌گیری حداکثری از فرصت‌های ناشی از آن در جهت پیشرفت همه‌جانبهٔ کشور و ارائه خدمات گسترده و مفید به اقشار گوناگون مردم و همچنین ضرورت برنامه‌ریزی و هماهنگی مستمر به منظور صیانت از آسیب‌های ناشی از آن از جمله مواردی است که در تشکیل شورای عالی فضای مجازی از سوی رهبر معظم انقلاب مورد تاکید قرار گرفته است.
اما شورای عالی فضای مجازی در نخستین جلسه خود در سال جدید و در راستای منویات رهبری موضوع انحلال برخی شوراهای موازی با این شورا را در دستور کار خود قرار داد و در ادامه، موافقت خود را با انحلال سه شورای عالی اطلاع رسانی، انفورماتیک و افتا (امنیت فضای تبادل اطلاعات) به منظور تبدیل شورای عالی فضای مجازی به کانونی متمرکز برای سیاست گذاری، تصمیم گیری و هماهنگی هرچه بیشتر در فضای مجازی کشور اعلام کرد.
شورای عالی اطلاع رسانی در حوزه های فرهنگی، شورای عالی امنیت فضای تبادل اطلاعات (افتا) در جنبه های امنیتی و شورایعالی انفورماتیک در حوزه کیفیت نرم افزارها فعالیت داشتند که براساس مصوبه اخیر شورای عالی فضای مجازی منحل شدند.
البته شورای عالی فضای مجازی در مصوبه ای دیگر تمامی وظایف راهبردی، سیاستگذاری، نظارت و هماهنگی شورای عالی فناوری اطلاعات را نیز در سطح ملی به عنوان یکی از شورای های فعال در حوزه مجازی به شورای عالی فضای مجازی منتقل و طبق این تصمیم نام شورای عالی فناوری اطلاعات را که از خردادماه 1384 بنا به پیشنهاد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات وقت تشکیل شده بود، به شورای اجرایی فناوری اطلاعات تغییر داد.
اتفاقی که دبیر شورای عالی فضای مجازی آن را فراتر از تغییر نام دانسته و در این ارتباط گفت: برداشت های مبنی بر اینکه شورای فناوری اطلاعات تنها تغییر نام صورت گرفته به طور حتم صحیح نیست چراکه به صراحت در مصوب اخیر شورای عالی فضای مجازی ذکر شده که شورای اجرایی فناوری اطلاعات از این پس بعنوان زیر مجموعه شورای عالی فضای مجازی و در چارچوب سیاست‌های کلی نظام فعالیت خواهد کرد.
ابوالحسن فیروزآبادی تاکید کرد که براساس فرمان مقام معظم رهبری تمام امور مربوط به فضای مجازی باید به صورت متمرکز از سوی شورای عالی فضای مجازی انجام شود و مرکز ملی فضای مجازی به عنوان یک نقطه کانونی در این خصوص محسوب می شود.
دبیر شورای علی فضای مجازی همچنین با اشاره به بازدید رییس جمهوری از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در ابتدای سال جدید نیز اظهارکرد: به نظر می رسد که امسال در حوزه تصمیم گیری، سیاست گذاری و اجرا شاهد تحولات مناسبی در حوزه فضای مجازی باشیم.
اما در این بین برخی کارشناسان و صاحبنظران حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات ضمن حمایت از انحلال برخی شوراها و حتی سازمان های موازی با شورای عالی مجازی کشور که از کارایی لازم در این زمینه برخوردار نیستند، معتقدند که انحلال این گونه مراکز تمرکز در تصمیم گیری و همچنین صرفه جویی در وقت و بودجه را به دنبال خواهد داشت و به طورحتم گامی روبه جلو در توسعه هرچه بیشتر فناوری های اطلاعات و ارتباطات (ICT) محسوب می شود.

شوراهای موازی با شورای عالی فضای مجازی کاراریی خود را از دست داده اند
پدر فناوری اطلاعات ایران با تاکید براین که، حوزه فناوری اطلاعات و کاربردهای آن به سرعت در حال تغییر و ارتقا است، به تشکیل شوراهای موازی در حوزه فضای مجازی در طول سال های گذشته اشاره کرد و گفت: این شوراها فقط براساس نیاز و ضرورت زمان شکل گرفته بودند.
علی اکبر جلالی در ادامه، انحلال اخیر سه شورای موازی با شورای عالی فضای مجازی و همچنین تغییر نام شورای عالی فناوری اطلاعات به شورای اجرایی فناوری اطلاعات و ارتباطات را امری طبیعی دانست و افزود: شوراهای منحل شده هم اکنون کارایی خود را از دست داده اند.
وی با ذکر مثالی با بیان این که مهمترین وظیفه شورای انفورماتیک کشور فقط رتبه بندی شرکت های بخش خصوصی بوده است، گفت: به راحتی می توان این رتبه بندی را به بخش خصوصی واگذار کرد و نیازی به دخالت دولت نیست و حتی می توان با یک برنامه نرم افزاری و به صورت خودکار این کار را انجام داد.
این متخصص فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) در خصوص انحلال شورای عالی افتا یا همان امنیت فضای تبادل اطلاعات نیز با تاکید براین که در حال حاضر با توجه به حجم انبوه اطلاعات و تبادل آنها امکان کنترل و حفظ امنیت این اطلاعات وجود ندارد، وضع قوانین و مقررات بازدارنده از سطح شهروندی تا نهادهای امنیتی به جای ایجاد چنین شورایی را به منظور حفظ امنیت فضای تبادل اطلاعات موثرتر دانست.
جلالی با ذکر مثالی اضافه کرد: نیاز نیست شورای افتا در خصوص نصب دوربین در درون کافی نت ها تصمیم گیری کند بلکه فقط با وضع قوانین مناسب و بازدارنده در سطوح مختلف شهروندی، امکان اقدام در جهت بهبود و سلامت هر چه بیشتر فضای مجازی وجود خواهد داشت.
وی در خصوص انحلال شورای عالی اطلاع رسانی نیز با بیان این که، این شورا هم پیشاپیش عملا تعطیل شده بود و جلسات آن برگزار نمی شد، افزود: مسوولیت و وظایف این شورا فقط به توسعه خط و زبان فارسی محدود شده بود و به طور حتم انحلال آن هیچ گونه تاثیر منفی نخواهد داشت.
پدرعلم فناوری اطلاعات ایران ادامه داد: در مجموع نه تنها با انحلال چنین شوراهایی بلکه حتی سازمان هایی که در عمل از خدمات مثبت و موثری برخوردار نیستند، هیچ اتفاقی خاصی نخواهد افتاد.

تصمیمات شورای عالی فضای مجازی باید از پشتوانه کارشناسی برخوردار باشد
معاون پژوهشی دانشکده برق دانشگاه علم و صنعت همچنین با تاکید بر این که، تصمیمات در شورای عالی فضای مجازی نیز باید از پشتوانه کارشناسی لازم برخوردار باشد نقش شورای اجرایی فناوری اطلاعات در این خصوص را بسیار مهم خواند و گفت: شورای اجرایی فناوری اطلاعات باید پشتیبان شورای عالی فضای مجازی و همچنین بخش خصوصی باشد و از جدال این دو بخش با یکدیگر جلوگیری کند.
جلالی با اشاره به تغییر نام شورای عالی فناوری اطلاعات به شورای اجرایی فناوری اطلاعات، تعریف اساسنامه جدید برای این شورای اجرایی را ضروری دانست.
جلالی همچنین با تاکید بر این که شورای عالی فضای مجازی نباید وارد امور اجرایی شود و این شورا تنها سیاستگذار و هماهنگ کننده سیاست های صرفا کلان حوزه فناوری اطلاعات باشد، گفت: به جز شورای اجرایی فناوری اطلاعات که در دولت تشکیل خواهد شد، نیاز به هیچ سازمان و یا نهاد دیگری جز نهادهای صنفی و بخش خصوصی به منظور تغییرات سریع و همزمان با توسعه فناوری های جدید در کشور احساس نمی شود.
معاون پژوهشی دانشکده برق دانشگاه علم و صنعت تاکید کرد: شورای اجرایی فناوری اطلاعات بایستی پشتیبان شورای عالی فضای مجازی و همچنین بخش خصوصی باشد.
وی همچنین اظهار کرد: تجربه کشورهای توسعه یافته بیانگر آن است که دولت ها هرگاه در حوزه اجرای پروژه های توسعه ای بخصوص بخش فناوری اطلاعات به بخش خصوصی اعتماد کرده اند موفق تر به اهداف خود دست یافته اند.
معاون پژوهشی دانشکده برق دانشگاه علم و صنعت در ادامه تاکید کرد: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز باید نقش رگولاتوری (تنظیم مقرررات) را عهده دار باشد و کمک کند تا فناوری های جدید با سرعت بیشتر در خدمت مردم قرار گیرد.

حذف موازی کاری سرعت در توسعه فناوری های اطلاعات را افزایش خواهد داد
یک کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطات، انحلال شورای های موازی با شورای عالی فضای مجازی را اقدامی ارزشمند و هوشمندانه دانست و گفت: تمرکز هرچه بیشتر در تصمیم گیری، برنامه ریزی و اعمال سیاست ها به طورحتم سرعت توسعه فناوری های اطلاعات را افزایش خواهد داد.
مصطفی بهمن آبادی ، با تاکید براینکه تاکنون بصورت غیرمتمرکز و پراکنده بودجه های هنگفتی صرف برنامه ریزی و اجرای پرو‌‌‌‍‍ژه های مختلف در حوزه فناوری های اطلاعات و فضای مجازی کشور شده است، حذف شوراهای موازی با شورای عالی فضای مجازی به طورحتم نتایج مطلوبی همچون صرفه جویی هرچه بیشتر بودجه در فضای مجازی کشور را بدنبال خواهد داشت.
وی با اذعان به اینکه، با وجود صرف بودجه های کلان تاکنون در حوزه های مختلف مجازی کشور از جمله توسعه دولت الکترونیک که از مهمترین بخش های این حوزه محسوب می شود ناموفق عمل کرده ایم افزود: این در حالی است که در گذشته شورای های متعددی همچون شورای عالی انفورماتیک، شورای عالی اطلاع‌رسانی و شورای عالی امنیت فضای تبادل اطلاعات (افتا) با بودجه های مشخص در این زمینه به سیاست گذاری و برنامه ریزی در کنار شورای عالی فناوری اطلاعات مشغول بوده اند.
وی همچنین تصمیم شورای عالی فضای مجازی در تغییر نام شورای عالی فناوری اطلاعات به شورای اجرایی فناوری اطلاعات را منطقی دانست و گفت: در صورتیکه این شورا با شرح وظایف مشخص زیر نظر یکی از معاونین اجرایی دولت مانند سازمان فناوری اطلاعات قرار گیرد نتایج مطلوب تری به دنبال خواهد داشت.
این کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطات یکی از چالش‌های اساسی در توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشورمان را نبود یک متولی مشخص در طول سال‌های گذشته عنوان کرد و گفت: شورای‌عالی فضای مجازی بعنوان یک مرجع مشخص و مسوولیت‌پذیر در مقابل سیاست های اعمال شده می‌تواند نقش موثری در توسعه ICT ایفا کند و بسیاری از مشکلاتی که در این بخش با آن مواجه هستیم را برطرف کند.

 

منبع : ایرنا

دیدگاه ها و نظرات :

captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب

آخرین مطالب آرشیو

پربیننده‌ترین مطالب آرشیو