معاون فناوري مرکز ملي فضاي مجازي، اينترنت اشياء را فناوري مدرني دانست که در آن براي هر موجودي اعم از انسان، حيوان و يا اشياء، قابليت ارسال داده از طريق شبکههاي ارتباطي، فراهم مي شود.
وايمکس نيوز- عباس آسوشه اظهار کرد: در اين فناوري، اشياء پيرامون ما قادرند از محيط اطراف خود دادههاي مفيدي را از طريق حسگرهاي مختلف جمعآوري کرده و آنها را براي پردازش و اتخاذ تصميمات لازم به يک سيستم مرکزي منتقل کنند.
معاون فناوري مرکز ملي فضاي مجازي تاکيد کرد: اينترنت اشياء که از آن به عنوان "انقلاب صنعتي جديد" نيز ياد ميشود، به دليل تغييري که در شيوه زندگي، کار، سرگرمي و مسافرت مردم وغيره ايجاد کردهاست، تعاملات بين دولتها و دنياي پيرامونشان را با دنياي مجازي و تکنولوژي، دگرگون مي سازد.
وي افزود: مديريت هوشمند حمل و نقل، بهداشت و سلامت، کشاورزي، انرژي، صنايع دفاعي، صنعت بيمه، صنايع نفت و گاز، معادن، شهرها و اماکن عمومي، امور بانکي، هتلداري و هزاران کاربرد ديگر، مهر تاييدي بر اهميت اينترنت اشياء است.
آسوشه با اشاره به اينکه اينترنت اشياء براي نخستين بار در سال 1999 توسط " کوين اشتون " مورد استفاده قرار گرفت، اظهار کرد: عبارت اينترنت اشياء، جهاني را توصيف مي کند که در آن هر چيزي، از جمله اشياء بي جان، براي خود هويت ديجيتال داشته باشند و به کامپيوترها اجازه دهند تا آن ها را سازماندهي و مديريت کنند.
وي اضافه کرد: در واقع، فناوري اينترنت اشيا، دريافت، ذخيرهسازي و ارسال اطلاعات از محيط به منظور تحليل آنها و در نهايت ارايه خدمات بهتر و هوشمندتر به کاربر نهايي است، يا به عبارتي اينترنت اشياء را ميتوان به عنوان تکامل بُعدي از اينترنت دانست که به عنوان يک جهش بزرگ، توانايي جمعآوري، تحليل و توزيع دادها را داراست.
معاون فناوري مرکز ملي فضاي مجازي، تعاملي که اينترنت اشياء بين عناصر و اشياء متنوع ايجاد کرده است را مورد توجه قرار داد و گفت: فناوريهاي اينترنت اشياء مختص يک صنعت و يا زنجيره تامين خاصي نيستند و اين موضوع روابط پيچيدهاي را باعث ميشوند که تعداد زياد بازيگران آن، از زمره اين روابط است و ميتوان با استفاده از مفهوم اکوسيستم اينترنت اشياء، اين شرايط پيچيده را سامان بخشيد.
وي اضافه کرد: به عنوان نمونه، اکوسيستم پيشنهادي شرکت IDC براي اينترنت اشياء عبارتند از دستگاه ها، اتصالات، پلتفرم ها، برنامههاي کاربردي، تجزيه و تحليل داده ها، حريم خصوصي و امنيت، خدمات و سرويسها به مصرف کننده، حکومت- دولت ويا سرمايه گذاري.
آسوشه با تاکيد بر اينکه اينترنت اشياء، ارتباطات ماشين به ماشين، وب فيزيکي و فناوريهاي متعدد شبکههاي ارتباطي و تکنولوژيهاي تجميع و تحليل دادهها، عملا يک هدف ثابت را دنبال ميکنند، گفت: هدف، بکارگيري هوشمند دادههاي توليدي از ابزارهاي متصل به شبکه و سابقه قبلي اتصال آنها، با هدف ارائه سرويس بهتر به مشتريان انتهايي است.
وي افزود: معماري اصلي اين سرويسها را ميتوان به بخشهاي سخت افزار، شبکه مخابراتي ارتباطي، بستر ابري و برنامه هاي کاربردي تقسيمبندي کرد که هر کدام نقش به سزايي در اين فناوري ايفا مي کنند.
معاون فناوري مرکز ملي فضاي مجازي با اشاره به اينکه استفاده از خدمات متنوع اينترنت اشياء، کاربر نهايي را با مشکل مواجه مي کند، اظهار داشت: با توجه به اکوسيستم اينترنت اشياء و تعدد سازمانهاي بين المللي و نهادهاي فعال در اين حوزه و به تبع آن وجود استانداردهاي مختلف و متعدد در بخش هايي همچون ارتباطات بيسيم، فني، کاربرد و کيفيت سرويس، مي بايست استاندارد واحدي ايجاد شود تا حريم خصوصي و امنيت تجهيزات و ارتباطات را بيش از پيش تضمين کند.
آسوشه، تضمين امنيت سرويسها و کاربردهاي اينترنت را فاکتور بسيار مهمي در ايجاد اعتماد در کاربران و بکارگيري اين بستر دانست و اظهار کرد: مبناي ارائه سرويسهاي هوشمندتر در اينترنت اشياء، جمعآوري، تجميع و پردازش داده است و حجم زياداتصالات و پردازش دادهها و تجهيزات متصل به اينترنت، در کاربردهاي مبتني بر اينترنت اشياء، احتمال آسيپپذيريهاي امنيتي را بيشتر ميکند، بنابراين تضمين امنيت در سرويسها و محصولات اينترنت اشياء، جزء اولويتهاي توسعه اين حوزه است.
معاون فناوري مرکز ملي فضاي مجازي، توجه جدي برخي از کشورها از جمله چين، آمريکا، کره جنوبي، انگليس و هند به اينترنت اشياء را مورد اشاره قرارداد و گفت: بسياري از پروژه هاي منطقه اروپا نيز حاکي از ورود به حوزه اينترنت اشياء و تکنولوژي ها و دانش هاي مرتبط با آن بوده و در اين راستا چشم اندازهايي نيز براي آن تدوين شده است.
وي افزود: رشد ترافيک ناشي از وسايل سيار و ارتباطات بيسيم، قابل توجه بوده و نشان از مهيا بودن زيرساختهاي اوليه در حمايت از اينترنت اشياء است. به عنوان نمونه براساس پيشبينيهاي انجام شده، انتظار مي رود تا سال 2017 از ارتباطات ماشين با ماشين، لپ تاپ ها، تبلت ها، تلفن هاي هوشمند، غيرهوشمند و ساير وسايل سيار، 11.2 اگزابايت داده، انتقال يابد.
آسوشه با اشاره به اينکه نحوه استفاده از اينترنت در سال هاي اخير بدليل کاربردهاي مختلف شبکههاي اجتماعي دچار تغيير اساسي شده است، اظهار کرد: افزايش رشد کاربران شبکههاي گوشيهاي هوشمند با امکانات پيشرفته، منجر به شکلگيري پديدههاي مشابه شبکههاي اجتماعي، در دنياي فيزيکي شده و شبکهاي از وسايل متصل بهم شکل ميگيرد که مجهز به انواع سنسورهاي محيطي با قابليتهاي حسگري در تجهيزات ICT هستند و بدين ترتيب دانش کاملتري نسبت به موقعيت کاربران و سازگاري کاراتر کاربردهاي فراگيربا نيازمنديهاي کاربران فراهم و زمينه پردازش اجتماعي فراگير و همگرايي فضاي مجازي و دنياي واقعي را موجب مي شود.
وي با استناد به نظر تحليلگران و کارشناسان، دولتها را دومين استفادهکننده و پذيرنده اکوسيستم اينترنت اشياء در آيندهاي نه چندان دور، دانست و گفت: دولتها بيشتر از هر چيزي روي افزايش بهرهوري، کاهش هزينههاي جاري و بهبود کيفيت زندگي شهروندي تمرکز کردهاند.
وي افزود: فناوري اينترنت اشياء نقش بسيار مهمي در دنياي کارآفرينان بازي ميکند و کسب و کارهاي متعددي بر محور اين فناوري راهاندازي شدهاند، اين در حاليست که در ابتداي راه خود قرار داشته و هر روز بيش از پيش تغيير و تحولات جديدي در آن رخ ميدهد.
معاون فناوري مرکز ملي فضاي مجازي با تشريح وضعيت اينترنت اشياء در ايران گفت: اين فناوري از سال هاي گذشته، مورد توجه قرار گرفته است و پروژه "کسب و کار اينترنت اشياء در کشور" و نيز "طرح ملي اينترنت اشياء" توسط پژوهشگاه ارتباطات و فناوري اطلاعات، به منظور تدوين نقشه راه و ارائه برنامه عملياتي اينترنت اشياء تهيه شده است.
وي با اشاره به روند شکل گيري نهايي شبکه ملي اطلاعات بعنوان زير ساخت ارتباطي فضاي مجازي کشور و تأميننيازهاي ارتباطي انواع ذينفعان اين فضا، افزود: اين اميدواري وجود دارد تا کارآفرينان و محققين خلاق ايراني، استفاده از فناوري اينترنت اشياءرا يک فرصت گرانبها تلقي کرده و با بهره گيري از آن، به بهبود فضاي کسب و کار و اشتغالزايي در کشور کمک کنند.
او همچنين به مقاله اي تحت عنوان " اينترنت اشياء " که توسط کارشناسان حوزه معاونت فناوري مرکز ملي فضاي مجازي تهيه و منتشر شده است، اشاره کرد و گفت: اين مقاله، به موضوعات مختلف پيرامون معرفي و سير تکامل اينترنت اشياء، اکوسيستم اينترنت اشياء، کاربردهاي اينترنت اشياء، حريم خصوصي و امنيت اينترنت اشياء، بازار اينترنت اشياء در جهان و اينترنت اشياء در ايران، پرداخته است و هم اکنون بر روي سايت مرکز ملي فضاي مجازي در دسترس قرار دارد.
منبع: ايسنا