دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴

عزم جزم دنيا براي IOT

اينترنت اشياء در ايران چه حال و روزي دارد؟

اينترنت اشياء - زندگي - خانه

چهارشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۸:۰۰


اخبار منتشر شده گوياي آن است که در دنيا رقمي حدود يک چهارم سرمايه‌گذاري بخش IT به حوزه اينترنت اشياء اختصاص مي‌يابد. با اين وجود وضعيت اينترنت اشياء در ايران و سرمايه‌گذاري‌هايي که بايد در اين بخش صورت گيرد، با اما و اگرهايي همراه است.

وايمکس نيوز-  بر اساس آخرين نسخه گزارش ودافون، بيشترين توجه دنيا در حوزه ICT به سمت مقوله جديدي با عنوان اينترنت اشياء جذب شده به گونه‌اي که بودجه صرف شده براي اين بخش به رقمي معادل 24 درصد کل بودجه IT رسيده است.

بر اين اساس بخش قابل توجهي از مسئولان شرکت‌هاي فعال در اين بخش معتقدند اينترنت اشياء يا همان IOT براي هميشه سبک زندگي افراد را تغيير خواهد داد و ظرف دو سال آينده بحث‌هايي مانند هوش شبکه اهميتي بسيار خواهد يافت. بدين ترتيب به استناد گفته‌هاي فعالان اين عرصه، سال 2016 ميلادي را مي‌توان سال ورود اينترنت اشياء به رودخانه مواج IT دانست.

بر اساس تعاريف موجود اينترنت اشياء يا چيزنت به طور کلي اشاره دارد به بسياري از اشياء و وسايل محيط پيرامون که به شبکه اينترنت متصل شده‌اند تا بتوان با استفاده از اپليکيشن‌هاي موجود در تلفن‌هاي همراه مديريت شوند.

به زبان ساده‌تر اينترنت اشياء ارتباط سنسورها و دستگاه‌هاي مختلف با شبکه‌اي است که از طريق آن مي‌توانند با يکديگر و کاربرانشان تعامل کنند. اين مفهوم مي‌تواند به سادگي ارتباط گوشي هوشمند با يک دستگاه تلويزيون را برقرار کند يا با پيچيدگي‌هاي نظارت بر موضوعاتي مانند زيرساخت‌هاي شهري و ترافيک مربوط شود.

به هر صورت با ورود IT به حوزه اينترنت اشياء ممکن است بوسيله وسايلي مانند ماشين لباسشويي و يخچال گرفته يا پوشاک و بسياري از دستگاه‌هايي که اطراف ما را در بر گرفته‌اند، شرايط متفاوتي تجربه شود.

به عنوان مثال حتي ممکن است با بهره‌گيري از اين فناوري شرايطي فراهم شود که يخچال فرد قادر باشد نيازهاي غذايي خانه را به نزديک‌ترين سوپرمارکت اعلام کند.

اما در حوزه پيشرفت اينترنت اشياء در ايران طي اين مدت کارگروهي تشکيل شده تا به بررسي زمينه‌هاي رشد و گسترش اينترنت اشياء در ايران بپردازد.

مهدي روحاني‌نژاد -دبير فروم اينترنت اشياء در ايران - در آستانه برگزاري دومين کنفرانس و نمايشگاه تخصصي اينترنت اشياء، به ارائه توضيحاتي درباره وضعيت اين تکنولوژي در ايران پرداخت و اظهار اميدواري کرد: در آستانه يک سالگي فعاليت اين نهاد از پيش‌نويس طرح جامع اينترنت اشياء با تمرکز بر افق پنج سال آتي رونمايي شود.

وي با اشاره به اينکه از سال 1394 اين فروم شکل گرفته و با حدود 20 شرکت فعال در حوزه‌هاي مربوطه ارتباطاتي را برقرار کرده‌، توضيح داد: نکته قابل توجه آنکه علاوه بر شرکت‌هاي فعال در حوزه ICT بخش‌هاي متنوع ديگري نيز هستند که مي‌توانند فناوري IOT را مورد استفاده قرار دهند.

به عنوان مثال اکنون در مجموعه‌هايي مانند شرکت ملي گاز يا شرکت ملي نفت اين مسئله در دست پيگيري قرار دارد و تلاش‌هايي براي ارائه کنتورهاي هوشمند در جريان است.

او همچنين اظهار کرد: در همين حوزه کنترهاي هوشمند اگر عملکرد موفقي وجود داشته باشد و کنتورهاي آب، برق و گاز هوشمند شوند، مي‌توان بازاري با ارزش حدود 10 هزار ميليارد تومان را مدنظر داشت. البته بايد توجه داشت که اين طرح‌ها مربوط به يک حوزه مي‌شود و اينترنت اشياء اين قابليت را دارد که در بخش‌هايي به مراتب گسترده‌تر مورد بهره‌برداري قرار گيرد.

وي در عين حال اظهار کرد: اکنون بر اساس برآوردهاي صورت گرفته پيش‌بيني ما آن است که طي 5 سال آينده در حوزه بازار، سهم اينترنت اشياء در ايران حدود 40 ميليارد دلار باشد.

روحاني‌نژاد در ادامه صحبت‌هاي خود به بحث قانونگذاري در حوزه اينترنت اشياء پرداخت و گفت: برخي بر اين باورند که قانون‌گذاري در اين حوزه خلاقيت را محدود مي‌کند اما عده‌اي نيز اينگونه باور دارند که قانون‌گذاري در اين بخش موجب مي‌شود که شفافيت‌هاي لازم ايجاد شده و افراد از سرمايه‌گذاري در اين حوزه دچار واهمه نشوند.

دبير فروم اينترنت اشياء همچنين بر لزوم همکاري دستگاه‌هاي مختلف در زمينه گسترش IOT تاکيد کرد و افزود: به عنوان مثال در مورد حادثه‌اي که در پلاسکو اتفاق افتاد بسياري افراد اين گونه عنوان کردند که با بهره‌گيري از اينترنت اشياء اين امکان وجود داشت که عملکرد بهتري در اين خصوص صورت گيرد. به عنوان مثال اين شرايط امکان‌پذير بود که به واسطه دستبندهاي خاصي که به آتش‌نشان‌ها داده مي‌شد پس از حادثه امکان رديابي مکان آنها موجود باشد.

وي افزود: به هر صورت معمولا در مواجهه با تکنولوژي‌هاي جديد کمي کندي وجود دارد و حتي همين حالا در حوزه دولت الکترونيک برخي دستگاه‌ها همکاري‌هاي لازم را نداشته‌اند و طبيعي است در اين شرايط بحث پرداخت اينترنت اشياء دشواري‌هاي خاص خود را خواهد داشت.

او در ادامه صحبت‌هاي خود به ذکر توضيحاتي درباره سرمايه‌گذاري‌هاي صورت گرفته در اين بخش پرداخت و گفت: اگر بازاري 40 ميليارد دلاري براي اينترنت اشياء متصور شويم لازم است حداقل به اندازه يک‌چهارم اين مبلغ سرمايه‌گذاري صورت گرفته باشد، اما تاکنون رقم سرمايه‌گذاري‌شده در اين حوزه رقمي بسيار پايين بوده و آنچه در اين خصوص دنبال مي‌شود در حد طرح‌هاي آزمايشي است.

وي افزود: اکنون يکي از مشکلات پيشرفت اين پروژه بحث بودجه است البته همان‌طور که اشاره شد دلايل ديگري مانند فقدان درک صحيح مديران از مزاياي IOT از عواملي است که در تاخير به وجود آمده در اين بخش نقشي پررنگ‌تر دارد.

روحاني‌نژاد همچنين اظهار کرد: نکته ديگر آنکه بايد هماهنگي‌هاي لازم در اين زمينه وجود داشته باشد تا دستگاه‌ها بتوانند برنامه زمان‌بندي بهتري را ارائه کنند اما اکنون از سوي يک دستگاهي در اين حوزه برنامه‌اي ارائه نشده تا زمان‌بندي مشخصي وجود داشته باشد.

دبير فروم اينترنت اشياء در پايان عنوان کرد: طبق برخي آمارهاي ارائه شده از شوراي شهر تهران اين گونه عنوان شده که براي برخي پروژه‌هاي هوشمندسازي شهر تهران بودجه‌اي معادل 3000 ميليارد تومان در نظر گرفته شده و قرار بر آن است که اين سرمايه‌گذاري طي مدت زماني حدود سه تا پنج سال انجام شود اما هنوز اين طرح در ابتداي راه است و تا زمان اجرايي شدن آن ممکن است اتفاقات متعددي رخ دهد.

به گزارش ايسنا، دومين کنفرانس و نمايشگاه تخصصي اينترنت اشياء ايران، 30 بهمن تا دوم اسفند ماه در دانشگاه صنعتي اميرکبير برگزار مي‌شود.

منيع: ايسنا

دیدگاه ها و نظرات :

captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب

آخرین مطالب آرشیو

پربیننده‌ترین مطالب آرشیو