وزير ارتباطات با اشاره به آغاز فاز مانيتورينگ طرح رجيستري تلفن همراه از پايان مهرماه، بيان کرد: بايد مکانيزمي در نظر گرفته شود که با اضافه شدن درصد تعرفه گمرک نيز قيمت براي مصرفکننده نهايي تغيير نکند. همچنين طرح رجيستري عطف به ماسبق نميشود بنابراين گوشيهايي که تا پيش از آغاز طرح فعال شده باشند، دچار مشکل نخواهند شد.
وايمکس نيوز- جلسه طرح اجراي رجيستري گوشي هاي تلفن همراه امروز با حضور وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات، وزير صنعت، معدن، معاون وزير امور اقتصاد و دارايي و رييس ستاد مبارزه با قاچاق کالا در محل وزارت ارتباطات برگزار شد.
محمدجواد آذري جهرمي با تاکيد بر فراهم شدن زيرساختهاي فني رجيستري اظهار کرد: با تلاش وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات، سازمان تنظيم مقررات، گمرک و وزارت صنعت و وزارت اطلاعات طرح رجيستري پيگيري ميشود. در حال حاضر سيستمهاي فني و زيرساختهاي اين طرح به صورت کامل آماده بهرهبرداري است و همان طور که وعده داده شده بود، تا پايان مهر اجرايي خواهد شد.
وي با بيان اينکه اعتقاد بر اين است که تنها با سيستم فني نميتوان رجيستري را اجرايي کرد، افزود: بايد ابعاد مختلف موضوع از حقوق مصرفکننده، مکانيزم توليد و تقاضا بررسي شده و بازار را مديريت کنيم. تکههاي مختلف اين پازل بايد در کنار هم قرار گيرند.
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات با اشاره به طرح اينترنت کودک بيان کرد: در حال حاضر شش ميليون تبلت توليد داخل براي اين کار وجود دارد که با مدل تعرفهگذاري مناسبي از آنها بهرهبرداري ميشود. ما بازار تقاضا را مديريت ميکنيم که اين توليدات داخلي باشد و درباره قيمت نهايي مصرفکننده نيز گفتوگو خواهيم کرد.
آذري جهرمي با بيان اينکه بايد با توليدکنندگان تلفن همراه که سهمي در بازار ايران دارند، برنامه مدوني داشته باشيم افزود: وزارت ICT به نمايندگي از ايران با اين توليدکنندگان وارد گفتوگو ميشوند. بايد طرحهاي تشريحي براي آنها در نظر گرفته شود تا در کشور ما نيز توليدکنندگي داشته باشند. همان طور که با شرکت سامسونگ در اين خصوص صحبت شده است.
وي با بيان اينکه سازمان نظام صنفي رايانهاي معتقد است که طرح رجيستري بايد مورد بررسي قرار گيرد، اظهار کرد: اين سازمان نيز موافق است که اين طرح بايد اجرا شود اما مردم نبايد دچار سردرگمي شوند. همچنين رسانه ملي بايد در اطلاعرساني و آگاهسازي مردم کمک کند. در راستاي حمايت از حقوق مصرفکننده بايد مکانيزمهايي وجود داشته باشد که مردم دچار مشکل نشوند. اکنون مکانيزم نحوه اتصال سيستمهاي نظام بانکي، گمرک و اپراتورها مورد بررسي قرار گرفتهاند.
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات بازار حوزه گوشيهاي موبايل شش ميليارد دلار در سال اعلام کرد و افزود: اگر بخواهيم بدبينانه به اين آمار نگاه کنيم پنج درصد و در حالت خوشبينانه 20 درصد از اين آمار به صورت رسمي وارد کشور ميشود که هر دوي آنها نامناسب است. براي توليد گوشي در داخل کشور بازار مستعدي وجود دارد که بايد براي آن اقدامات مناسبي صورت گيرد.
آغاز فاز مانيتورينگ رجيستري از پايان مهر
آذري جهرمي با بيان اينکه در گام اول رجيستري، ابتدا فاز مانيتورينگ اجرا ميشود، گفت: در اين مرحله ما اعمال سياست نميکنيم، مدلهاي گوشي که ارائه خدمت نميکنند، در واقع سرويس و خدمت مناسب ارائه نميدهند و حقوق مردم را در نظر نميگيرند و گمرک نميپردازند و از مبادي قاچاق وارد ميشوند، را در ماه اول در نظر ميگيريم.
وي ادامه داد: سپس به مسئوليت وزارت آي سي تي، گمرک، وزارت صنعت، معدن و تجارت و ستاد مبارزه با قاچاق کارگروهي براي ادامه روند و گسترش رجيستري تشکيل ميدهيم تا تصميمگيري شود به کل برندهاي گوشي تحت پوشش قرار گيرند و همچنين در راستاي توسعه اقتصاد مقاومتي در مسير توليد گوشي گام برداريم.
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات به اهميت اطلاعرساني تاکيد و اضافه کرد: زماني که اين موضوع ساماندهي شود، لازم است از طرف صدا و سيما، فجازي مجازي آموزشهايي به مردم داده است. ما ميخواهيم با حداقل تغييرات در زندگي عادي مردم اين سيستم را پياده کنيم، از مردم نيز ميخواهيم نظرات خود را در اين باره ارائه دهند. همچنين در کل اجراي فرآيند رجيستري از ظرفيت داخلي و بر نظام برنامهنويسي و اقتصادي استفاده شده و تنها از تجربههاي بينالمللي بهره گرفتهايم.
مکانيزمي براي کنترل قيمت براي مصرف کننده نهايي در صورت رجيستري
آذري جهرمي در پاسخ به سوالي مبني بر امکان افزايش قيمت گوشيها پس از وارد شدن از مبادي قانوني و اضافه شدن هزينهي ارزش افزوده و گمرک بيان کرد: از گوشيهاي قاچاق هم 9 درصد ارزش افزوده گرفته ميشود و تنها پنج يا شش درصد تعرفه گمرک است که به گوشيهايي که از مبادي رسمي وارد ميشوند، اضافه خواهد شد اما ما ميخواهيم مکانيزمي در نظر گرفته شود که قيمت براي مصرف کننده نهايي افزايش پيدا نکند و اين کار نيز نياز به نظام کنترل بازار دارد.
وي با تاکيد بر اينکه اجراي پروژه رجيستري عطف به ماسبق نميشود، اظهار کرد: بناي ما براي اجراي طرح رجيستري از روز آغاز طرح به بعد است. يعني تنها پس از زمان اجراي طرح گوشيهايي که وارد سيکل رسمي کشور شوند، غيرمجاز شناخته خواهند شد و نه گوشيهايي که تاکنون فعال شدهاند.
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات خاطرنشان کرد: ما با هر چه روند عادي مردم را مختل کند، مخالفيم. نظام صنفي رايانهاي در اين خصوص نگرانيهايي داشتهاند که در نهايت به اين جمعبندي رسيديم. بنابراين از ديد ما هيچ گوشي که اکنون فعال است، قاچاق نيست و دچار اختلال نميشود. حتي گوشيهايي که تاکنون به صورت قاچاق وارد کشور شده و فعال شده باشند، غيرمجاز نيستند. اما اگر هنوز وارد بازار نشده و به دست مشتري نرسيده باشند، پس از روز اجراي طرح آنچه که از انبار وارد بازار شود، غيرمجاز شناخته خواهد شد.
آذري جهرمي درباره اعمال قانون براي دو برند در آغاز طرح رجيستري و زمان آغاز اين طرح براي برندهاي ديگر، گفت: ما چارهاي نداريم که پلهاي عمل کنيم. در مکانيزم پلهاي ابتدا بايد بر اساس مدل گوشي اقدام کنيم. به همين دليل ترجيح داديم ابتدا آن حجم از بازار را که به داخل کشور خدمت ارائه نميدهند، در نظر بگيريم. البته زمان محدودي از آغاز طرح تا اجرايي شدن آن براي ساير برندها وجود دارد.
وي درباره گوشيهايي که به صورت واحد توسط افراد وارد کشور ميشوند، توضيح داد: گوشيهايي که به صورت تکي وارد کشور ميشوند نيز بايد ساماندهي شده و گمرک بايد از طريق سامانههاي خدمتمحور درباره آنها تصميمگيري کند.
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در پاسخ به امکان دور زدن سيستم رجيستري اظهار کرد: براي اجراي طرح رجيستري مناقصه برگزار شد و يک شرکت دانش بنيان از دانشگاه شريف با وجود يک رقيب بينالمللي برنده اين مناقصه شد. اين پروژه يک بار در کشور اجرا شده است. ما تجربه سابق خودمان و ساير کشورهايي که اين طرح را اجرا کردند، را مطالعه کرديم و همه تلاش خود را پياده کرديم که سيستم قابل دور زدن نباشد. با اين وجود در هر سيستمي امکان نفوذ جعل وجود دارد.
آذري جهرمي با بيان اينکه به صورت پويا سيستم رجيستري را دنبال ميکنيم، خاطرنشان کرد: همچنين پس از اجراي اين طرح از عدهاي ميخواهيم اين سيستم را ارزيابي کنند. اگرچه هر پروژهاي فرضيه شکست را دارد اما بايد توجه داشته باشيم که قاچاق هميشه هست و مبارزه با آن نيز بايد همواره وجود داشته باشد.
منبع:ايسنا