دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴

چرا شبکه‌هاي اجتماعي شما را افسرده مي‌کنند؟

افسردگي

جمعه ۳۰ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۵:۲۹:۰۰


احتمالا شما تجربه پرسه‌زني در شبکه‌هاي اجتماعي را داريد و شايد به‌دنبال آن به اين فکر کرده باشيد که زندگي همه از شما بهتر است؛ ولي به گفته کارشناسان، چنين مقايسه‌هايي غلط و صرفاً با احتمال بالاتر ابتلا به افسردگي در ارتباط هستند.

وايمکس نيوز- اخيرا مطالعه‌اي در انجمن سالانه روان‌شناسان در سانفرانسيسکو ارائه شده که از وجود ارتباط بين افسردگي و پنج عادت در استفاده از شبکه‌هاي اجتماعي خبر مي‌دهد. محققان اطلاعات حاصل از 500 دانشجوي مقطع کارشناسي و فعال در شبکه‌هاي اجتماعي مختلف نظير فيس‌بوک، توئيتر، اينستاگرام  و اسنپ‌چت را مورد تجزيه و تحليل قرار دادند.

بر اين اساس از شرکت کنندگان خواسته شد به سوالاتي درباره رفتارهاي خاص در شبکه‌هاي اجتماعي و هم‌چنين علائم افسردگي حاد پاسخ دهند. محققان دريافته‌اند علل استفاده افراد از شبکه‌هاي اجتماعي ازجمله بي‌حوصله‌گي، سرگرمي و يا خبرخواني با افسردگي در ارتباط نيست ولي نحوه استفاده از اين شبکه‌ها با افسردگي مرتبط است.

رفتار افراد افسرده در شبکه‌هاي اجتماعي چنين گزارش شده است:

1- بعد از مقايسه خود و ديگران بشدت حسرت مي‌خورند.
2- در آزمون‌هاي تشخيص اعتياد به شبکه‌هاي اجتماعي، ناموفق بوده‌اند.
3- از تگ شدن نام خود در تصاوير نه چندان مناسب، مورد آزار و اذيت قرار گرفته‌اند.

از طرفي فعاليت‌هاي زير به ندرت توسط افراد افسرده انجام مي‌گيرد:

1- انتشار تصاوير دو يا چند نفره
2- برخورداري از بيش از 300 مخاطب مجازي

عدم رغبت افراد افسرده به انتشار تصاوير دو يا چند نفره از خود، با منزوي کردن خود مرتبط است. يافته‌هاي اخير به هيچ وجه اعلام نــداشته اين رفتارها مختص افراد افسرده است و مشخص نکرده است افراد مبتلا به افسردگي بطور يقين از خود چنين رفتارهاي بروز مي‌دهند و صرفاً ارتباط بين افسردگي و عادات خاص در شبکه‌هاي اجتماعي را بررسي کرده است. پژوهشگران اميدوارند اين يافته آگاهي مردم از رفتارهاي مرتبط به افسردگي را افزايش دهد.

بطور کلي مقايسه خود بويژه با اشخاص به‌ظاهــر برتر شايسته نيست؛ افراد در شبکه‌هاي اجتماعي سعي در بهتر جلوه دادن واقعيات زندگي خود داشته و هرگز وضعيت حقيقي زندگي خود را منعکس نمي‌کنند.

مطالعات پيشين نيز بر ارتباط بين علائم افسردگي با شبکه‌هاي اجتماعي صحه گذاشته‌اند. تحقيقات دانشگاه هيوستن در سال 2012 حاکي از ارتباط معنادار بين افسردگي و مدت زمان استفاده از فيس‌بوک  دارد. در سال 2017 مطالعات نشان داد ميزان زمان استفاده از شبکه‌هاي اجتماعي در ارتباط مستقيم با انزوا و جمع‌گريزي است.

بر اين اساس استفاده غيرعادي از شبکه‌هاي اجتماعي يعني کسب يک‌طرفه اطلاعات با شرايط روحي ناسالم مرتبط است و بالعکس ارتباط دوطرفه و فعال کاربر، با سلامت رواني هم جهت دانسته شده است. بر اساس اطلاعات سايت پليس فتا، بدليل سير تحقيقات در مراحل مقدماتي خود، اطلاعات بيش‌تري جهت تعميم نتايج  به ساير گروه‌هاي سني ميان سالان و کهن سالان مورد نياز است. پژوهشگران در پي انجام مطالعات ديگري بر دانش‌آموزان غيردانشگاهي هستند و بيان کرده‌اند يافته‌هاي آن‌ها اصولاً بمعني مضر بودن شبکه‌هاي اجتماعي نيست.

در اين راستا، خانم هاروارد، عضو انجمن روانشناسي دانشگاه تگزاس مي‌گويد: شبکه‌هاي اجتماعي به‌خودي خود بد نبوده ولي بستر سوءاستفاده را فراهم آورده‌اند. هرچند استفاده از امکانات اين شبکه‌ها فرصت آشنايي با افراد با وجوه اشتراک فراوان را فراهم ساخته است.

منبع: ايسنا

دیدگاه ها و نظرات :

captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب

آخرین مطالب آرشیو

پربیننده‌ترین مطالب آرشیو