دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴

ششمين جلسه «نقد و انديشه» با موضوع «کودکان در فضاي مجازي» برگزار شد

هم انديشي

جمعه ۵ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۹:۱۹:۰۰


کارشناسان حاضر در ششمين جلسه نقد و انديشه با موضوع «کودکان در فضاي مجازي»، مهارت آموزي والدين به کودکان و رفع مشکلات سرمايه گذاري در حوزه توليد محتواي کودک و نوجوان را مورد بحث قرار دادند و بر تلاش براي ساخت محتواي مناسب توسط مسئولين و سرمايه گذارن در اين حوزه تاکيد کردند.

وايمکس نيوز- ششمين جلسه «نقد و انديشه» با موضوع کودکان در فضاي مجازي با حضور دکترحسام فيروزي، روانپزشک، خسرو سلجوقي، مجري طرح توسعه خدمات فضاي مجازي کودک و عطيه فلاح شهيدي، کارآفرين و توليد کننده محتواي کودک در وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات برگزار شد.
در ابتداي اين جلسه دکتر حسام فيروزي، روانپزشک درباره نحوه حضور کودکان در فضاي مجازي و نوع برخورد والدين با اين موضوع، گفت: با توجه به تحولات بسياري که در چند سال گذشته اتفاق افتاده است کودکي بزرگسالان در دنياي متفاوتي نسبت به کودکان حال حاضر سپري شده و به همين دليل کودکان و بزرگسالان در دو دنياي متفاوت زندگي مي کنند.
 
شاخص دنياي مدرن آموزش است
وي با اشاره به اينکه شاخص دنياي مدرن آموزش است، افزود: مشکل والدين در اين حوزه ندانستن فلسفه تربيت است و اين موضوع باعث قطع ارتباط کودک با والدين شده و کودک براي رفع نيازهاي خود از فضاي مجازي استفاده مي کند.
فيروزي با بيان اينکه والدين نيازهاي کودک را يک بعدي تصور مي کنند، تصريح کرد: اگر بين همه، روابط انساني به صورت مناسبي شکل نگيرد انسان به سمت ارتباط با اشيا مي رود و بعد از آن در يک سطح پايين تر به سمت فضاي مجازي و در سطح پايين تري به مواد مخدر گرايش پيدا مي کند و در نهايت دچار افسردگي مي شود.
وي با تشبيه مهارت آموزي کودکان در به پا کردن کفش براي آنان افزود: والدين بايد با ارتباط بهتر با کودکان خود به آنان در اين حوزه مهارت دهند و با مديريت اين فضا به جاي بستن آن، کاري کنند تا فرزندانشان در اين فضا آسيب نبينند.
خسرو سلجوقي مجري طرح توسعه خدمات فضاي مجازي کودک در پاسخ به اينکه ميزان آمادگي زيرساخت هاي محتوايي در اين حوزه به چه ميزان است، گفت: ظرفيت هاي خوبي در اين حوزه ايجاد شده است اما کافي نيست.
 
65 درصد کودکان بين 3 تا 5 سال موبايل يا تبلت دارند
سلجوقي با اشاره به مطالعه اي که در سال 96 انجام شده است، افزود: بر اساس اين مطالعه 65 درصد کودکان بين 3تا 5 سال کشور موبايل و تبلت دارند که برخي آن راتهديد مي دانند، در صورتي که اين موضوع براي کودکان و والدين فرصت است.
سلجوقي با بيان اينکه کودکان و والدين در اين حوزه آموزش نديده اند، گفت: در تمام نرم افزارهاي خارجي و ايراني قابل استفاده در اين حوزه بخشي را براي محدود سازي دسترسي کودکان قرار داده اند که با يک تيک(علامت) مي توانيم آن را فعال کنيم ولي به دليل نبود آگاهي لازم  از اين امکان استفاده نمي شود.
وي با اشاره به تعريفي که درباره کودک در دنيا وجود دارد افزود: در دنيا از صفر تا 18 سال را کودک مي نامند اما ما دوران بارداري را نيز در اين دوره محاسبه مي کنيم و از منفي يک را کودک مي دانيم.
مجري طرح توسعه خدمات فضاي مجازي کودک تصريح کرد: در حوزه کودک متولي وجود ندارد البته متولي کودکان بالاي 6 سال وزارت آموزش پرورش است اما فقط 13 درصد کودکان زير 6 سال در مهد کودک هستند و 87 درصد بقيه توسط والدين  نگهداري مي شوند در صورتي که بايد ببينيم اين والدين چقدر به روانشناسي و روانشناختي کودک آشنا هستند.
وي افزود: در اين حوزه محتوا کم است اما از اين محتوا نيز به  درستي استفاده نمي شود به طور مثال بنياد بازي هاي رايانه اي راهنمايي براي بازي هاي رايانه اي تهيه کرده و از نظر شاخص هاي مختلف مانند ميزان هيجان و استرس دسته بندي کرده است، اما تعداد مراجعه به اين راهنما مناسب نيست.
سلجوقي تصريح کرد: در اين حوزه در ابتداي راه هستيم اما سرمايه گذاري در فناوري اطلاعات و خدمات و محتوا يکي از سودآورترين سرمايه گذراي ها است که مي تواند نياز بازار داخلي و همچنين بازارهاي منطقه اي و بين المللي را تامين کند.
 
در حوزه توليد محتوا ضعيف عمل مي کنيم
 عطيه فلاح شهيدي، کارآفرين و توليد کننده محتواي کودک نيز در ادامه اين جلسه در پاسخ به اين سوال که آيا محتواي توليد شده در فضاي مجازي نياز کودک را پاسخ مي دهد، گفت: در حوزه توليد محتوا تا کنون ضعيف عمل کرده ايم.
وي با اشاره به اينکه در اين حوزه نقش والدين و مربيان مهمتر است، افزود: بايد محتواي خوبي براي کودکان به خصوص تا 6 سال تهيه و توليد شود چرا که تا هزار روز نخست، کودک تاثيرپذيري بسياري از والدين و محيط دارد.
سلجوقي نيز در پاسخ به اين سوال با بيان اينکه بازي ها در حال حاضر با زمينه هاي مختلف مانند آموزش و سلامت توليد مي شوند، گفت: هم اکنون در دنيا هر يک دلار سرمايه گذاري براي کودکان زير 2 سال 16 دلار برگشت درآمد دارد و به دليل اينکه اقتصاد و مالکيت معنوي اين حوزه در ايران ديده نشده است سرمايه گذاري در اين حوزه امنيت ندارد.
وي افزود: تلاش مي کنيم که با حضور و همکاري قواي  قضاييه و مقننه بتوانيم زيست بوم محتوا و خدمات کودک را در کشور کامل کنيم.
فيروزي درباره ميزان استقلال کودکان در فضاي مجازي نيز با اشاره به اينکه انسان داراي 4 سرمايه هاي مالي، اجتماعي، انساني و رواني است، گفت: والدين به اين سرمايه ها واقف نيستند و براي کودکان خود حق انتخاب نمي گذارند در صورتي که والدين به عنوان والد و نه مالک کودکان  بايد حق انتخاب به آنان بدهند.
وي افزود: انسان نياز به ارتباط دارد و با قطع ارتباط والدين با کودک ، کودکان نيازهاي خود را در فضاي مجازي پيگيري مي کنند.
اين روانشناس پيشنهاد داد مي توانيم در اين حوزه بازي ها و محتوا را طوري طراحي کنيم که براي استفاده آن نياز به مهارت و مراجعه به والدين باشد.
عطيه فلاح شهيدي، درباره محتواي توليد شده توسط شرکت هاي خارجي نيز گفت: نبايد بدبينانه به اين محتواها نگاه کنيم و بسياري از اين توليدات محتواي خوبي دارد و فقط بايد نحوه استفاده از اين توليدات را به والدين آموزش دهيم.
سلجوقي در پايان اين جلسه با اشاره به اينکه نگراني درباره فضاي مجازي و کودکان، نگراني جهاني است، گفت: در تمام دنيا همه به دنبال راه کاري در اين حوزه هستند و به همين منظور در اجلاس جامعه اطلاعاتي که از سال 2003 برگزار مي شود بخشي را به کودکان اختصاص داده اند.

دیدگاه ها و نظرات :

captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب

آخرین مطالب آرشیو

پربیننده‌ترین مطالب آرشیو