نسخههاي بدافزاري از تلگرامهاي بدون فيلتر در حالي نقش مخربي روي سيستم کاربران دارند که در مواردي بدون آگاهي کاربر حتي به ارسال پيام و نسخههاي بدافزاري از خود در گروههاي ليست مخاطب کاربر اقدام ميکنند.
وايمکس نيوز- فيلترينگ تلگرام در ارديبهشتماه سال جاري با کشوقوس فراوان و موافقان و مخالفاني که داشت، با اهداف مختلفي اتفاق افتاد که از طرفي زمينهي حضور بيشتر کاربران ايراني در پيامرسانهاي بومي را فراهم کند و از طرف ديگر از انحصار ايجادشده توسط اين پيامرسان بکاهد؛ اگرچه در اين مدت کاربران به چند دسته تقسيم شدند و برخي سراغ پيامرسانهاي داخلي رفتند و برخي نيز با استفاده از انواع فيلترشکن و پروکسي يا نسخههاي داخلي تلگرام، همچنان از اين پيامرسان استفاده ميکنند.
اما يکي از مواردي که شايد هيچگاه از نظر کلاهبرداران فضاي مجازي دور نميماند، به کار بردن نسخههاي جعلي از برنامهها و اپليکيشنها براي عرضه کردن محصولات مخرب خود از جمله بدافزارها و جاسوسافزارهاست و اگرچه اطلاعرسانيهاي متعددي براي کاربران انجام شده اما باز هم اتفاق ميافتد که برخي از افراد ناآگاه، فريب اين پيامها را بخورند و با دانلود کردن برنامههاي مخرب، دستگاههاي خود را آلوده کنند.
اگرچه بهدليل متن باز بودن تلگرام، ميتوان نسخههاي گوناگوني براي آن ارائه کرد که بعضاً برخي از آنها با استفاده از ويپيان داخلي که از يک پورت و پروتکل خاص استفاده ميکند، به فيلترشکن نياز ندارد، اما هکرها و کلاهبرداران اينترنتي هم از کار ننشستهاند و بسيار محتمل است بدافزارهايي را در قالب نسخههاي غيرقابل فيلتر تلگرام در کانالهاي تلگرامي قرار دهند که کاربر را دچار مشکل کند.
با وجود اين، بارها اعلام شده که نسخههاي بدون نياز به فيلترشکن تلگرام وجود ندارند و کاربران تنها بايد از طريق مارکتها و فروشگاههاي آنلاين رسمي به دانلود برنامهها اقدام کنند، خصوصاً فريب برنامههاي اندرويدي که با پسوند apk در کانالها و گروهها دست به دست ميشوند را نخورند، زيرا سوءاستفادهکنندگان از ناآگاهي و عدم اطلاع افراد، به انتشار نسخههاي مخرب برخي از برنامههاي نامعتبر و بدافزار در قالب تلگرام ضد فيلتر اقدام ميکنند.
با وجود اين، کارشناسان همواره به کاربران هشدار ميدهند که به هيچ عنوان فريب اين تبليغات را نخورده و از نصب چنين نرمافزارها و اپليکيشنهايي خودداري کنند. اين نرمافزارها و اپليکيشنها غالباً بدافزارهاي مخرب و جاسوسي هستند که با دانلود و نصب آنها، سرقت از اطلاعات ذخيرهشده بر روي گوشي همراه و يا سيستمها صورت ميگيرد و اطلاعاتي مثل عکس و يا اطلاعات بانکي ذخيرهشده در حافظهي گوشيها بهراحتي ازسوي مجرمان سايبري به سرقت ميرود و حتي کاربر به راحتي متوجه اين سرقتها نميشود.
نويد نيکپي - کارشناس امنيت ارتباطات و فناوري اطلاعات - نيز با اشاره به بازار فروش فيلترشکن و ساير برنامههايي که پس از فيلترينگ تلگرام ايجاد شده، اظهار کرده بود: متأسفانه هيچگونه آگاهي سايبري در اين زمينه وجود ندارد. کاربران نبايد به هر قيمتي به نصب فيلترشکن اقدام کنند؛ زيرا اصولاً کساني که فيلترشکن را رايگان عرضه ميکنند، حتماً اهداف و قصدي از اين کار دارند و اينطور نيست که با طراحي اين برنامهها بخواهند کمکي به ما کنند.
از طرفي يکي از مواردي که در جلوگيري از حملات بدافزاري اهميت دارد، بهروز نگه داشتن آنتيويروسها و سيستمهاي امنيتي است. اگرچه برخي کاربران در اين زمينه غفلت ميکنند، اما بايد توجه داشت اين موضوع يک ضرورت است و کاربران بايد حتماً براي دانلود از سايتهاي معتبر اقدام و هر فايلي را که دانلود ميکنند، ويروسکشي کنند.
در بسياري از موارد، ورود بدافزار در پوشش فيلترشکن و يا نسخهي بدون فيلتر اتفاق ميافتد و حمله با دريافت يک پيامک فريبنده که مدعي ارائه فيلترشکن از طريق يک آدرس وب است، آغاز ميشود. اما با کليک کردن کاربر روي لينک مذکور، بدافزار روي تلفن قرباني دانلود ميشود و در حالي که هنگام نصب برنامه، کاربر مجوز دسترسي به مواردي از جمله فهرست مخاطبان و خدمات پيامک را داده است، اين بدافزار لينک انتشار خود را براي تمام افراد موجود در فهرست مخاطبان ارسال ميکند.
بنابراين لازم است در صورت مواجهه با پيامهاي اينچنيني که «تلگرام با انتشار نسخهاي به صورت کامل فيلترينگ را دور زد»، «بدون فيلترشکن و با سرعتي بالا به تلگرام وصل شويد» و «تلگرام بلاکچين و ضد فيلتر معرفي شد»، آنها را ناديده بگيريد و فايلهايي را که با اين پيامها در گروهها و کانالها پيوست شده دانلود نکرده و آن را براي هيچ يک از گروههايي که عضو آن هستيد نيز ارسال نکنيد.
منبع: ايسنا