شورايعالي فضاي مجازي در راستاي تقويت ترافيک اينترنت داخلي و حمايت از انتقال ميزباني سايتهاي اينترنتي به داخل کشور، وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات را ملزم به کاهش قيمت پهناي باند ديتاسنترهاي داخلي و راهاندازي نقطه تبادل ترافيک (IXP) کرد.
به گزارش خبرنگار مهر، سه ماه پيش، شورايعالي فضاي مجازي مصوبات مهمي در راستاي تقويت ترافيک اينترنت داخلي و حمايت از انتقال ميزباني سايتهاي اينترنتي به داخل کشور داشته و کميسيون عالي تنظيم مقررات فضاي مجازي را موظف به تصويب جزئيات آن کرده بود. براين اساس کميسيون عالي تنظيم مقررات فضاي مجازي نيز در طول اين سه ماه، با الزام وزارت ارتباطات به راهاندازي نقطه تبادل ترافيک (IXP) و کاهش قيمت پهناي باند مراکز داده، سياستهاي شورايعالي را به مرحله تحقق نزديک کرده است.
در اين راستا عليرضا شاهميرزايي رئيس کميسيون عالي تنظيم مقررات فضاي مجازي گفت: نقاط تبادل ترافيک داده (IXP) بايد توسط وزارت ارتباطات راهاندازي شوند و به صورت غيرانتفاعي و بيطرف باشند و از ترافيکي که عبور ميکنند استفادههاي ديگر نشده و روي آن سرويسهاي ديگري ارائه نشود.
وي افزود: مقررات راهاندازي IXP در کميسيون عالي تنظيم مقررات فضاي مجازي تصويب شده و اسفند ماه گذشته به وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات ابلاغ شد و يک ماه مهلت داده شده بود تا نسبت به راهاندازي اولين نقطه در تهران اقدام کنند.
به گفته شاهميرزايي، پس از تهران نقاط تبادل ترافيک در برخي استانهاي مهم کشور نيز راهاندازي خواهند شد.
وي ادامه داد: وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات نيز راهاندازي اين نقطه را برعهده شرکت ارتباطات زيرساخت قرار داد و اين شرکت نيز به تازگي از ايجاد آن خبر داده است.
معاون مرکز ملي فضاي مجازي افزود: از وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات خواستيم درباره راهاندازي اين نقطه سريعتر اطلاعرساني شود و دستورالعمل اتصال شرکتهاي اينترنتي و مراکز داده به اين نقطه نيز به صورت شفاف اعلام شود.
وي با اشاره به اينکه راهاندازي اين نقاط باعث ميشود ترافيک داخلي از گيتوي ارتباطات بينالملل منفک شود، گفت: در کشورهاي مختلف، IXP مدتهاست اجرايي شده و منابع خود را نشان داده است. ما نيز بايد نقطه تبادل ترافيک ايجاد کنيم.
شاهميرزايي خاطرنشان کرد: زماني که دو شرکت قصد دارند ترافيک خود را به صورت افقي و کالا به کالا يعني به صورت Peer to Peer تبادل کنند، الزاما نبايد از يک شرکت ثالث پهناي باند بخرند؛ در کشور ما اگر شرکتي بخواهد به يک شرکت ديگر وصل شود، هر دو بايد قيمت پهناي باند به شرکت سوم پرداخت کنند. به عنوان مثال جهت خريد از شرکت ارتباطات زيرساخت، هر يک از طرفين ارتباط بايد بابت اتصال به پهناي باند به ازاي هر لينک STM1 مبلغ 39 ميليون تومان پرداخت کنند تا به يکديگر متصل شوند که اين روش، بدترين روش ممکن است.
وي افزود: به اين روش، اتصال از طريق ISP بالادستي ميگويند درحاليکه اتصال از طريق IXP بسيار ارزانتر و سريعتر است.
رئيس کميسيون عالي تنظيم مقررات فضاي مجازي ادامه داد: شرکت ارتباطات زيرساخت وظايف حاکميتي مهمي دارد و جايگاهي همچون گمرک در کشور دارد. همانطور که گمرک، درگير خريد و فروش کالا نميشود، شرکت زيرساخت نيز نبايد خود تبديل به يک شرکت ارايه دهنده خدمات اينترنتي شود.
وي بهترين روش را راهاندازي مراکز IXP عنوان کرد که شرکتها همه در يک نقطه ترافيک خود را تبادل مي کنند که موجب ميشود هزينه تمام شده آن نزديک به رايگان باشد چون جز هزينه تمام شده نقطه IXP مبلغي پرداخت نميکنند.
وي همچنين خبر از ابلاغ مصوبه ديگري داد که طي آن قيمت پهناي باند براي مراکز داده بايد با يکدهم تعرفه موجود و به صورت نامتقارن محاسبه شود.